Met knikkende knieën sta ik op vandaag. Het is dé dag waar ik zo tegenop zie. Dé dag waar in mijn hoofd alles vanaf hangt. Dé dag dat we op school gaan vertellen dat we op wereldreis gaan.
Gelukkig is er nog één iemand in huis die het hoofd koel houdt. “Wat er ook gebeurt, we gaan gewoon. Dit is onze droom en we laten ons niet tegenhouden. We komen er echt wel uit” Aldus Rogier.
De directeur is razend enthousiast. Hij reageert positief op onze plannen en vindt het voor de kids helemaal geweldig. Maar dan komt de serieuze kant kijken. “Kijk, in de rol van “mens” vind ik het fantastisch en gun ik het jullie, maar in de rol van ambtenaar mag ik jullie bij hoge uitzondering slechts 10 dagen extra vrij geven per schooljaar.”
Dit antwoord hadden we natuurlijk wel verwacht, maar leuk is het niet. Hoe kan het dat een wet uit 1969 (!) onze droom in de weg kan staan? Gelukkig wil de school wel alle medewerking verlenen die we nodig hebben tijdens de reis en dat is al superfijn.
Maar ja, dan zitten we dus nog wel met die leerplicht.
Hoe nu verder? Ik vertel het je in onderstaande video …
Misschien ging het wat snel. Daarom de opties hieronder nog een keer op een rijtje.
Gelukkig is er altijd wel een manier te vinden om toch je reisdroom waar te maken. En voor ieder gezin is dit een andere manier. Mij wordt vaak gevraagd hoe wij dat doen. Wat dé manier is om aan de leerplicht te ontkomen. Ik zal het je vertellen. Misschien wat teleurstellend; het is voor iedereen anders. Daar ben ik ondertussen wel achter. Ik heb veel verhalen gelezen van verschillende gezinnen, maar uiteindelijk kies je voor een oplossing die het beste bij jou en je gezin past (en bij je reisplannen). Maar in het algemeen zijn er drie manieren waar je voor kunt kiezen:
– 5b: Je kunt in Nederland vrijstelling van leerplicht aanvragen als er bij jou in de buurt geen scholen zijn die voldoen aan jullie levensvisie. Denk aan holistisch leven, strenge geloofsovertuiging enz. Dit kàn interessant zijn voor gezinnen die veel willen reizen. Dit kun je het beste aanvragen voordat je kind op school zit. Het is een optie waarbij je wel goed moet nadenken over de motivatie voor deze vrijstelling. Zomaar een reis maken of een reizend bestaan aanvoeren zorgt niet voor toestemming. Je kunt alleen toestemming krijgen als je aan kunt tonen dat je levensvisie duidelijk anders is dan op de omliggende scholen wordt aangeboden. Als je dit wilt onderzoeken kun je lid worden van de FB groep Tojur. Hier weten ze alles over de juridische gevolgen artikel 5b. Let op: dit kan een moeilijk en streng proces zijn. Informeer je goed.
– 5c: Je schrijft je in op een school in het buitenland. Als je bijvoorbeeld 8 maanden op één plek verblijft kun je je inschrijven op een school in het desbetreffende land. Je hoeft je dan niet uit te schrijven en behoudt dan je recht op alle toeslagen, verzekeringen e.d. Omdat je in Nederland ingeschreven moet staan op een erkende school en deze fysiek moet bezoeken is dit een optie die alleen goed te doen is als je langer op een plek blijft. Van daaruit kun je natuurlijk een land verkennen. Als je reist is dat wat moeilijker.
Een hoop keuzes dus en gelukkig meer mogelijkheden dat je misschien gedacht had. Zoals ik al beschrijf is het voor ieder gezin weer anders hoe ze leerplicht aanpakken. Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Wil je meer weten over leerplicht en andere praktische zaken omtrent je wereldreis met je gezin? Meld je dan aan bij de Travelicious Families groep op Facebook. Hier zijn 450 leden en veel met een hoop reiservaring. Daarnaast blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en van de events die ik 2 keer per jaar organiseer. Al op zondag 20 januari is er de Travelicious Families nieuwjaarsborrel. Een borrel om ervaring en kennis uit te wisselen en het nieuwe jaar in te luiden. Kom je ook?