18 jaar op reis | Familia Zapp

1.jpg
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Tien dingen tegelijk. Bezig met de kids, bezig met de auto, bezig met de mensen om zich heen en ook nog mij te woord staan. Ik heb het genoegen om een interview af te nemen met Herman Zapp. Een held in mijn ogen. Niet alleen hij, maar ook zijn vrouw Candelaria en hun kinderen Pampa, Tehue en Paloma en Wallaby. Al 18 jaar reizen zij de wereld over. Eerst met z’n tweeën en onderweg zijn zij een gezin geworden. Ja, je hoort het goed. Alle kinderen zijn onderweg geboren. Allemaal in andere landen. Met z’n zessen dus; niet zo gek dat hij met tien dingen tegelijk bezig is. Precies hoe ik het had verwacht.

6 maanden op reis

In 2000 gingen Herman en Candelaria het avontuur aan. 6 maanden zouden ze de wereld gaan verkennen. Nog even voordat ze aan het “echte” leven zouden beginnen. Dat even is 18 jaar geworden. Het zijn de mensen die ze onderweg tegenkomen die hun doet besluiten door te gaan met reizen. Geld hebben ze niet, dus een beetje hulp kan op zijn tijd geen kwaad. 

Angsten en twijfels

Het gesprek verloopt wat rommelig, maar wat een mooi gezin is dit. Zij snappen echt hoe het leven  in elkaar zit. We hebben het over hun angsten. Je zou toch denken dat mensen die de hele wereld over rijden met een oldtimer geen angsten meer kennen. Niets is minder waar. Ook zij hebben angsten en twijfels. 

“Maar het gaat erom wat je ermee doet. Laat je je leven bepalen door die angsten of deal je ermee? Onze grootste angst was altijd dat er iets met ons zou gebeuren. Ziek worden, een ongeluk krijgen. En weet je, het is ook gewoon gebeurd! Maar zonder al deze gebeurtenissen zouden we niet gevormd zijn tot wie we nu zijn. Zouden we niet de mensen hebben leren kennen die ons hielpen. Zouden we maar een saai leven hebben gehad.” Aldus Herman. 

Hij vertelt over die ene keer dat een van zijn zoons naar het ziekenhuis moest en dat ze niks hoefden te betalen. “We hebben nog nooit een verzekering gehad, dus dat soort dingen waren wel spannend. Maar we hoefden nooit te betalen of soms een klein bedrag.”

Open staan voor mogelijkheden 

Dat dit tekenend is voor de familie is wel duidelijk. Al vanaf het begin van de reis worden er in ieder land slaapplekken aangeboden door onbekenden. Ze krijgen onderweg zelfs hulp van een stam in de Amazone om een kano te bouwen en zo de Amazone rivier af te varen. Met auto dat dan weer wel. Die is altijd overal mee naar toe gegaan. De hele wereld over. 

Kom uit die comfortzone!

Ik vraag wat hun geheim is. Waarom kunnen zij hun droom waarmaken zonder geld, plan en verzekering en waarom lukt het zoveel mensen niet. Of liever gezegd waarom beginnen de mensen er niet eens aan? “Het heeft alles te maken met de comfortzone van mensen. We zijn zo gehecht aan onze gewoontes dat we ze maar moeilijk loslaten. Een vader zou bijvoorbeeld een weekend met zijn zoon kunnen gaan vissen, echt connecten en daar nog jaren over napraten. Maar als die vader dan gaat denken aan dat natte tentje, de koude grond en al het andere ongemak, kiest hij liever voor een weekend gamen. Snap je? En natuurlijk is het lastig om uit die comfortzone te stappen. Denk maar niet dat wat wij doen alleen maar leuk is. In tegendeel. Het is soms het heel moeilijk, maar dit is onze droom. En om je droom waar te maken heb je een sterke wil nodig” 

“THE WILL TO MAKE THINGS HAPPEN IS THE MOST IMPORTANT TO ACHIEVE YOUR DREAMS”

Geen geld; het beste wat ons is overkomen

Ik begin over het financiële stuk van de reis. 18 jaar reizen rond de wereld zonder geld; hoe doe je dat? Ik weet dat ze boeken verkopen, schilderijen verkopen en verder veelal aangewezen zijn op de goedheid van anderen. Je hebt tegenwoordig zoveel digital nomads die mooie plannen hebben, hadden zij ook iets van een plan? 

Hij begint te lachen. “Jullie Nederlanders willen altijd een plan horen. Nee, we hadden geen plan. Maar ik kan je wel vertellen dat geen geld meer hebben het beste is wat ons is overkomen op onze reis. Kijk, als je geen plan hebt en in dit geval ook geen geld sta je veel meer open voor de mogelijkheden die op je pad komen. Als je veel geld hebt ben je vooral bezig met het organiseren van de reis. Je boekt een kamer, zit in een hotel, je praat een keer met een restaurant eigenaar, maar écht contact met de mensen krijg je niet. Als je geen plan of geld hebt ben je genoodzaakt iets te bedenken om toch ergens te kunnen slapen of te kunnen eten. Daaruit ontstaan de mooiste vriendschappen. Als je bijvoorbeeld 1 jaar reist met gespaard geld dan ben je in mijn ogen een passant op deze wereld en geen deelnemer. Met weinig of geen geld, of geen plan, beleef je de wereld echt. De wereld geeft je mogelijkheden, de wereld is daar om jou te verrassen. Als je teveel plant mis je al deze tekens. “

Hij komt nog even terug op de angsten waar we het eerder over hadden “Weet je, je moet problemen gaan bekijken als uitdagingen. We zijn altijd bang dat we er alleen voor komen te staan en het zelf maar uit moeten zoeken. Dat is niet waar. Wij hebben in ál die landen ervaren dat je nooit alleen bent. Er is altijd iemand die je wil helpen. Er is altijd iemand die voor je klaar staat. En hoe vaker je dat ervaart, hoe meer vertrouwen je krijgt.”

Leren onderweg

Ik heb verteld dat ik een groep heb opgericht om gezinnen te motiveren de stap te nemen om met je kinderen voor langere tijd te gaan reizen. Zijn gezicht betrekt en vind het heel vervelend voor ons dat alles zo strak is geregeld in Nederland “En jullie zijn nog wel een super reislustig volk. We hebben wel 300 slaapplaatsen in Nederland als we willen!.” In Argentinië is het anders. Alle Argentijnen die buiten Argentinië wonen en leven mogen deelnemen aan onderwijs op afstand. Zij hebben al die jaren zelf les gegeven. “Natuurlijk wel met hulp van leerkrachten, want lesgeven aan je kinderen doe je ook niet zomaar. Candelaria moest dit ook leren en is onderweg juf geworden” Het is altijd goed gegaan. Ze deden toetsen onderweg, wat soms best lastig was als je in de outback van Afrika zat, maar het is gelukt. En het fijne is dat de kinderen zodra ze terugkomen in Argentinie weer kunnen instromen op hun eigen niveau. 

Reizen met kinderen is de grootste schat

Over de kinderen gesproken: hoe ervaren zij dit leven? “Ja, dat is een veelgestelde vraag. Zelf antwoorden ze altijd dat dit hun leven is en dat zij niet weten hoe het is om op één plek te wonen. De beste school is het leven. Ze leren zoveel onderweg. Door de ontmoetingen, de plekken en de culturen. En wij brengen ze bij dat je alles kunt bereiken als je maar wilt. We leren ze het niet alleen, we leven ze het ook voor.” Ik vraag hoe het voor hun was om altijd bij elkaar te zijn. Serieus kijkt hij me aan en zegt “reizen met kinderen is het beste wat er is. De grootste schat zijn onze kinderen. Zonder hun is reizen saai. Eén moment met mijn kinderen is me zoveel meer waard dan een dag tijd voor mezelf. Daarnaast zijn kinderen ondernemend, het is nooit saai met ze, ze ontdekken de hele dag. Het verrijkt mijn leven.” En dat geven ze hun kinderen ook mee; familie is het allerbelangrijkste. 

“IF NOT NOW, WHEN?”

En de familie gaan ze binnenkort weer bezoeken. Niet alleen bezoeken, want ze hebben besloten om voorlopig terug te keren naar Argentinië. “Het is klaar” zegt Herman “We hebben de hele wereld gezien en we willen nu terug voordat het reizen ons gaat vervelen. Daarnaast is er meer in het leven dan alleen deze droom najagen. De kinderen zijn ondertussen tieners en hebben behoefte aan vrienden en vriendinnen om zich heen. We hebben in Argentinië een fantastische familie die op ons wacht. En ook ons huis kunnen we direct weer in” Verbaasd kijk ik hem aan en vraag naar het huis. 18 jaar reizen en een huis hebben matcht in mijn ogen niet zo. Hij ziet mijn verbazing en lacht “Het was 3 maanden af toen we vertrokken en we hebben het al die tijd aangehouden.” 

De terugreis in zicht

Er komt dus een einde aan 18 jaar reizen rond de wereld. Op mijn vraag hoe ze dat gaan beleven en hoe ze de kinderen erop voor gaan bereiden antwoord hij; we zien wel, niet teveel plannen toch?

“DON’T PASS THROUGH THE WORLD, BE A PART OF THE WORLD”

Een spectaculaire terugreis gaat het worden. Om terug te komen op het Zuid Amerikaanse continent reizen ze mee aan boord van het (Nederlandse) zeilschip; TRES HOMBRES. Het gaat naar eigen zeggen “de klapper” van de reis worden. Met www.fairtransport.eu gaan ze het avontuur aan. De oprichters van Fairtransport vonden dat het anders kon met de scheepvaart. De industrie is verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de uitstoot van schadelijke stoffen in de wereld. Fairtransport vervoert cargo en doet dit met de krachten van de wind. Ze zeilen naar de plaats van bestemming. Een van de redenen voor Herman en Candelaria om op deze manier de Atlantische Oceaan over te steken met hun auto. De andere is toch wel het avontuur en de romantiek van deze onderneming. 

In december gaat het gebeuren, maar daarvoor gaan ze nog genieten van Europa en Marokko. De Canarische eilanden zijn het startpunt van de grote reis. Na dertig dagen zullen ze aankomen op het Zuid Amerikaanse continent en daar vandaan rijden ze terug naar huis. “Tja, huis … ons huis is waar we zijn als familie en het maakt niet uit waar in de wereld dat is”. 

Tot slot

Aan het einde van ons gesprek vraag ik hem nog of hij een advies heeft voor de lezers.

Herman:

“It’s not a joke. Life’s not a joke. Stop living your life for others. Stop being afraid of what others will say. Mensen moeten leren hoe het is om niet voor anderen te leven. Laat de gemeenschap niet bepalen wat jij moet doen. Volg je eigen wil. Doe wat jij belangrijk vind, voor jezelf en voor je familie. En ga ervoor. Ga die droom achterna, wat die droom ook is. Vertrouw erop dat het goed komt met geld, problemen en ander dingen. Stap uit die comfortzone en ga leven. Mensen die dat doen leven het leven écht. “When the will is strong it will happen”

“THE WORLD IS FULL OF SURPRISES. BUT IF YOU PLAN TO MUCH YOU WILL MISS IT ALL” 

Hieronder een aantal inspirerende filmpjes van het gezin.

https://www.youtube.com/watch?v=GE5-aU3DSWY 

https://www.facebook.com/herman.zapp/videos/1931202840244690/